Våra chakran – pranayama korha

Chakran, pranayama korha

Inom yoga och den andliga världen pratas det ofta om chakran. Chakran är vår subtila kropp eller pranayama korha som det heter på sanskrit. Vår subtila kropp omger vår fysiska kropp med energikanaler och energicentra. Yogan sägs aktivera dessa energicentran och energikanaler. Vi har åtta energicentra, chakran och fler än 70 000 energikanaler, Nadis.

Chakran är sanskrit och kan översättas till hjul eller cirklar. Våra Chakran förbinder vår subtila kropp med vår fysiska. Det är i våra chakran som vi lagrar vår energi eller vår livskraft (prana), dessa energier kontrolleras genom andning. Alla chakran är lika viktiga och om det finns obalans i ett chakra påverkas de övriga eftersom alla chakran är intimt förbundna med varandra. Enligt den yogiska traditionen är de sjukdomar och problem som vi drabbats av ett resultat av blockeringar av flödet i chakrasystemets energibanor eller obalans mellan olika chakran.

Varje chakran är förknippad med en viss fysik (körtel, organ, kroppsdel), känslomässig funktion, ett element och en specifik färg. Sju av de åtta chakrana ligger i följd längst energikanalen sushumna, som finns längst vår ryggrad. Det åttonde charkrat är vår aura och finns runt vår fysiska kropp.

chakrana

 

Kommentera